Echilibru între a primi și a oferi
Ce înseamnă să primești și să oferi astfel încât să ajungem la un echilibru? Universul face în așa fel încât să echilibreze mereu lucrurile, chiar dacă suntem conștienți sau nu de acest aspect.
De foarte multe ori ne confruntăm cu diverse situații care într-un mod sau altul ne pot pune în situații mai puțin confortabile cu noi înșine. Ce am învățat de-a lungul timpului, este că, Universul sau de ce nu, Sinele nostru superior are grijă să ne ofere diverse experiențe din care putem învăța.
De foarte multe ori, în special în copilărie se întâmplă să primim diverse lucruri de la rude, prieteni de familie etc. Îmi aduc aminte în copilărie că îmi era rușine să primesc ceva de la alte persoane decât familia mea și atunci refuzam cu orice preț cadourile, cu toate că era cu insistențe, de parcă aveam nevoie de o invitație specială să pot primi acel ceva. În multe cazuri, suntem învățați tot din familie că de fapt nu este ok să primim sau dacă totuși o facem, să putem răsplăti persoana cu mai mult decât ni s-a oferit, ceea ce este total greșit.
Fluxul de a primi
Într-un moment în care mă aflam în terapia personală, mă trezesc că îmi întreb terapeutul, cum se face că el este abundent? Și răspunsul a fost extrem de simplu: simt că merit să primesc pentru că mă simt valoros. Și atunci Universul îi oferă diverse lucruri, cadouri prin diverse modalități care desigur nu-l interesează de unde vin sau de la cine, ideea este că rămâne deschis pe partea de abundență, s-o lase să curgă și să nu mai blocăm noi fluxul. Pentru că acest lucru are legătură inclusiv cu partea de abundență, dacă ne simțim abundenți sau nu, acest lucru vine tot din interiorul nostru, de a simți că merităm.
Sunt situații care ne fac să ne simțim vinovați sau chiar să simțim rușine atunci când primim, deși ne simțim mai în confort atunci când oferim, pentru că suntem în control. Și aici se creează acest dezechilibru, pentru că lucrurile trebuie să se afle într-un echilibru în ființa noastră.
Acest lucru care de multe ori se naște în copilăria noastră, ne poate bloca fluxul de a primi, pentru că de multe ori ni s-a spus în copilărie când am făcut o boacănă, că nu vom mai primi cine știe ce jucărie pe care ne-o doream foarte mult și în astfel de momente învățăm despre noi că nu suntem vrednici de a primi și că nu merităm, că suntem obraznici și nu ascultăm.
Pentru că sunt valoroasă
Un episod pe care mi-l amintesc a fost chiar în preajma sarbătorilor de iarnă când în sfărșit descoperisem cine aduce cadourile sub pom și mama s-a supărat atât de tare că i-am stricat această bucurie, încât m-a amenințat că din acel moment nu voi mai primi nimic. Un astfel de moment poate fi factorul decisiv în viața unui adult mai târziu când pur și simplu nu va ști cum să primească diverse lucruri de la oameni apropiați. Mai mult decât atât de multe ori nu știm să primim iubire, afecțiune din partea partenerului pentru că nimeni nu ne-a învățat cum să facem asta și prima tendință este să refuzăm sau chiar să fugim, pentru că ne sperie, este ceva nou pe care nu știm cum să-l gestionăm. În momentul în care oferim mai mult decăt primim, apare dezechilibrul care mai devreme sau mai târziu poate duce la frustrare.
Așa că, observând această dinamică, deși m-a pus uneori în încurcătură, mi-am dat voie să învățat să primesc și s-o fac cu bucurie pentru că da, merit și pentru că sunt valoroasă.
Te rog să reții! Toți merităm să primim și să oferim în egală măsură.