Istoria Feng Shui
Termenul Feng Shui, înseamnă „vânt şi apă”. Este o ştiinţă foarte veche despre mediu şi studiaza modul în care aceasta influenţează prosperitatea şi armonia fiinţei umane. Aceste informaţii au format o masă de cunoştinţe despre configuratia geografica. Munte şi Apă – care contribuie la alegerea unui loc de trai sigur şi prosper.
Forţele invizibile ale naturii au şi ele influenţe puternice asupra bunăstării şi prosperităţii oamenilor. Aceste cunoştinţe şi practici au fost adoptate de comunitatea chinezească, de la împăraţi, nobilime până la oamenii simpli.
Pe baza acestor cunoştinţe îşi construiau casele şi palatele, dar şi când îşi alegeau un loc bun pentru înmormântare. Pentru a determina dacă un loc are o astfel de energie pozitivă, se verifică două condiţii principale. Mai întâi, locul trebuie să fie bine adăpostit de vânt puternic, întrucât vântul puternic va disipa energia. De aceea locul trebuie să fie adapostit din toate părţile.
Un spaţiu cu feng shui bun este ca un fotoliu. De aceea trebuie să existe munte în spate pentru a-l sprijini, munte la stanga şi la dreapta. Aceştia sunt numiti „braţul dragonului şi braţul tigrului” – ca paznici ai tronului. Pentru a fi siguri că locul respectiv beneficiază de energie puternică, este important să ne asigurăm că dragonul se opreşte şi rămâne acolo.
Astfel, feng shui este considerat criteriul principal pentru a decide dacă un spaţiu este prielnic pentru construirea unei case.
Din timpul dinastiei Han, Feng Shui a devenit un subiect foarte popular, aplicat de majoritatea nobililor chinezi la locuinţe. Experienţa de viaţă ne arată că norocul are suişuri şi coborâşuri. Nicio casă nu poate avea noroc permanent. Deoarece bunăstarea noastră nu este influenţată numai de formele fizice din mediul înconjurător, ci şi de anumite energii abstracte. Ele există peste tot în jurul nostru, fără să le putem vedea. Însă au, în mod sigur, o puternică influenţă asupra ei si a celor care locuiesc în ea.
Feng Shui şi perioadele de 20 de ani
Aceste energii nu sunt statice, direcţiile lor se schimbă mereu în timp. Aşadar, o casă cu faţa spre o direcţie bună astăzi, s-ar putea ca peste 20 de ani să nu mai primească energie bună. De aceea norocul ei, va avea pentru o perioadă un declin. Apoi, dupa alţi 20 de ani, energia buna ar putea reveni, iar casa va avea o renaştere a norocului.
Acesta este conceptul şcolii feng shui, care explică modul în care forţele invizibile ale naturii influenţează norocul caselor. Întrucât forţele naturii sunt asociate cu timpul şi spaţiul, este nevoie ca direcţiile lor să fie măsurate foarte exact. În felul acesta se poate determina ce influenţă au.
Şcoala stelelor zburătoare consideră că există 9 tipuri diferite de energie în mediul nostru înconjurător. Ele provin din cosmos şi au legatură cu cele 9 stele ale constelaţiei Carul Mare. Aceste energii feng shui, reprezentate de cifrele de la 1 la 9, posedă calităţi unice şi au o influenţă profundă asupra mediului. Aceste energii sau stele zburătoare, nu sunt statice – ele se schimbă într-un mod cicilic, având ca urmare, diferite tipuri de influenţe asupra norocului unei case, de-a lungul timpului.
Autor: Grand Master Raymond Lo